Close

BAŞAK/BALIK

Astrolojik yorumlarda en sık yapılan hatalardan biri Balık burcu için kullanılan anahtar kelimelerdir. Balık burcuna ithafen hemen ‘duygusal’ veya ‘sezgisel’ sıfatıyla yaklaşımlar yapan kurtarıcı bir yorum gibi, Balık için ‘anlaşılmaz doğasında kaybolmak’ bana göre ilk göstergedir. Açıklama yapamadığımız bir nokta olan Balık’a yaklaşımlar sığ genellemelerden öteye gidememektedir. Çünkü Balık gerçekten de bilmediğimiz alandır.

Peki neden bilinmeyi, bilinmeyen için kullandığımız kelimeler ile açıklamıyoruz?

Burada da ezber, hızlı, düşünmekten uzak, kolay gelen tekrarlar işimize yaramaktadır. İşte bu tam da Merkür’ün işidir. Balık’ın karşıt burcu Başak, Merkür yönetimindedir. Halbuki Balık’ın sınırsız bilinmeyen tarafı, Başak tarafından ölçülüp, biçilip, kategorize edilmek için idealdir. Bilmediğiniz her şeyi anlama çabası Merkür’e bağlanır. Merkür aynı zamanda çok iyi bir taklitçidir ve derinleşmeyen bilgi burada kopya olacaktır. Kaldı ki Merkür, ‘Hırsızlar Prensi’ unvanı ile aktarım prensibini somut çalmanın yani sıra kopya ile yansıyacaktır. Günümüzde, Balık burcu anahtar kelimeleri de bu yüzden oldukça yetersizdir.

Balık alanı bilmediğimiz alan ise bilmediğimiz neler var ve buradan neler gelebilir?

Evrenin kendisi sınırsızlık ilkesine sahiptir. Balık’taki belirsizlik de tam olarak budur. Bilinmeyenden korkmak çok normaldir. Evrendeki galaksileri, yaşam formlarını, kara delikleri bilemiyoruz. Okyanusun derinlerine hakim değiliz. Yüzey uçsuz bucaksız maviyken suyun altından gelen tehlikeyi bilmiyoruz. Balık’ın görünmez tarafını bilmiyoruz, çünkü Balık’ı tanımıyoruz. Dolayıyla Balık enerjisinde bir haritada arka planlı, göründüğü gibi olmayan bir yapıdan bahsetmektedir mümkündür. Jüpiter’in soyut doğasında çalışan Balık’ın kah bir bilim/kurgu filminde, kah bir bilim adamında, bazen de bir terörist yapıdaki tuzaklardaki tezahürleri aşırılık kapsamında şaşırtıcı olabilir. Bilmediğimizi analiz etmek, Merkür sayesinde parçalara ayırıp en sade haline getirmek Başak doğasındadır. Başak tekrar eden ayrıştırmaya yönelik ölçümleriyle Balık’ın bilinmezliğini açıklamaya çalışırken fraktal yaratır. Bu küçük örüntüleri, parçaları birleştirmek olarak görebiliriz. Tekrarlar, parça işler, analiz, en sade hale getirmek Başak doğasındadır.

Başak tasviri için ‘titiz’ veya Balık tasviri için ‘duygusal’ kelimeleri bu yüzden yetersiz ve anlamlandırabilmek adına vasat kalmaktadır.

Değişken doğasında sürekli tekrarlar alanında Başak, Balık’ın tuzaklarını anlamak üzere, gizli ideallerindeki ısrarlı ritmi için gerekli olan yapboz modunu bünyesinde barındırmaktadır. Mars’ı Balık’ta olan bir kişi, bilinmeyen arka planlar yürüterek savaşıyor olabilirken, sığ yorumlarda gördüğümüz gibi bu pozisyonu ‘zayıflık’ olarak nitelendirmek, temel astrolojiyi özümsememekle alakalıdır. Bu yüzden sembolikler üzerine durup düşünmek ve anahtar kelimeleri doğru kullanmak gerek.

 

Lale Kekeç

Ankara, 2020