Close

MERKÜR YAY’A DAİR

KARTACA YOK EDİLMELİ! (Delenda est Carthago!)

“Yaşlı Bilge” diye anılan meşhur Cato’nun Roma Senatosu’nda her konuşmasının sonundaki, kendi bildiğini inatla ortaya koyduğu sözdür bu. Merkür Yay’ın temalarını ve nasıl çalıştığını, tarihe geçmiş ve ta oralardan günümüze kalmış bu söz üzerinden yazmak istedim.

Yay, ateşin değişkeni olarak, deneyimlerinden gelen bilgi parçalarını birleştirip konuyu bütünsel olarak diğerlerine anlatmak ve göstermek ister. Merkür, aktarım prensiplerini Yay enerjisinde sıra dışı kullanır. Yay tecrübelerini, deneyimlerini rahat, abartarak, sınırları aşarak ifade edecektir. İyimserlik veya fütursuzca tavırlara çok sık rastlayabilmemiz, ateşin karakteridir. Aynı zamanda, Yay o kadar iyi bildiğini düşünür ki bunu deklare ederken diğer söylemleri yok sayar. Fanatizmin doruğunda söylem ve eylemler burada ortaya çıkar. Merkür Yay transitinde, sadece kendi yürüdüğü yolu doğru kabul eden, had aşan, diğerlerini aşağılayıcı, kibirli ifadelere de çok rastlayabilmemiz de mümkündür.

13 Aralık akşamına kadar söylem, eylem ve iletişimde:
* Tutulması güç sözler vermek
* Karar değiştirmek
* Sıfatlara ve mesleklere istinaden bildiği/bildiğini sandığı potansiyelin dışında herhangi bir gerçekliği veya alternatifi kabul etmeyen kişilerin kibirli iddiacı tutumları
* Başkalarının alanına boş umutlarla ve vaatlerle yada taciz ve saldırı ile girenler
* Kişiselleşen deneyim, fikir ve olgunun başkalarına aktarımı üzerine manipülatif olanlar
* Yurtdışı seyahat ve iletişim, uluslararası ticaret, haber ve medya konuları
* Kişisel olarak farkındalık artırmak adına yeni öğretiler
Gibi konular gündemde olacak. Sınırları aşmak kavramını Merkür Yay’ın aşkın deklinasyona çıkması ile tam olarak tecrübe edeceğiz.
Cato’nun sözü kendi bildiğini diğerlerine doğru diye ikna etmenin tasviriydi. Sonrasında yine sıra dışı bir anlatım yapıp senatoyu ikna etmiştir. Elinde bir incir ile senatoda bu incirin Kartaca’dan geldiğini ve dalından yeni koptuğunu anlatıp, düşmanın çok yakında olduğuna senatoyu ikna edip Roma’nın Kartaca’ya karşı savaş kararı almasını sağlamıştır.
Sonuç sınırları aşmak.

 

Lale Kekeç, Kasım 2021