Close

GÜNEŞ YAY

Astrolojiyi filmler ile anlatmayı seviyorum. Soyut olanın realitesi gibi. Balık Burcu temalarının Jüpiter ile sınırları aşan soyutu, Neptün’ün varsayımsal tavırları harika araçlar veriyor elime bu anlamda. Harry Potter serisinde, kehanet küresinde “Birinin yaşaması için ötekinin ölmesi gerekli” yazıyordu Harry için. Karanlık Lord ile istemeden paylaştığı parçasını öldürmek için kehaneti gerçekleştirmesi adına denemek zorundaydı ölümü “Diriltme Taşı” eşliğinde… Akrep krizlerini ve dönüşümü anlatan zamanlardan, Bilgenin Yolu zamanına geçtik.
Güneş Yay yolculuğunda…
Ateşin değişkeni olan Yay, bilgi ile sınırları aşmak ve bilgiyi vaaz gibi diğerlerine ulaştırmakla yükümlüdür. Akrep de yaşanan krizleri derinlemesine görmeye dayalı analizi alan bilinci, ‘ölmeden önce ölmek’ ve ‘dönüşüm’ temalarını başlatmıştır. Açılan bilinç katmanı, farklı boyutlardan haberdar ama henüz yeni bilginin gerçekliğine somut delil sahibi de değildir. Halden hale giren bilinç, bu soyut keşfin labirentinde gezinip keşfetmek ister ve Yay doğasıyla deneyselliğe böylece adım atar. Keşfettiği soyutu anlatmak ve bilginin parça halindeki kavramlarını diğerlerinin de bilmesini ister. Yay arketipi bu yüzden sınırları kaldıran boyut kapılarını anlatmakla yükümlü bilgiyi temsil eder. Anlatarak onaylanmak onun işidir. Bazısı bilgiyi, bazısı inancı, bazısı umudu, bazısı da keşiflerinin örüntülerini anlatır. Ama zorlar sınırları aşmak için, abartır inandırmak için, umutları büyütür, ama kimisi kibirle aşağılar uykuda olanı. Bu yüzden Yay, insanın kendi elleriyle toprakların üzerine çizdiği sınırları yok sayar. Bu yüzden Yay, inancın veya dinin vaatlerini anlatandır. Bu yüzden üniversitedeki bilimdir. Bu yüzden kişisel bilinç gelişimidir.
Ama tuzak da vardır bilgelik oyununda. Çok ayrıştıran kibir duygusu ile “Oldum ben” derse, bilgelik labirentinde birden kaybolur. O atladığı boyuttan indirgendiğini bile farketmeden, avaz avaz savunur azca bildiklerini. Kapanan kapıyı tekrar Akrep ile açmalıdır. Doğru giderse, Tanrı kapısı Oğlak’a ulaşabilir ve burada bilgelik için sistem kurabilir.

Artık öz ile bağlantıya geçme zamanı ve Güneş bizi destekliyor.

 

Lale Kekeç, Kasım 2021